Over Loos Cacao

Loos Cacao B.V.

In en achter het markante pand van de voormalige melkfabriek “De goede verwachting” is Loos Cacao B.V. gevestigd. Landelijk gelegen in Berkhout aan de Bobeldijk lijkt het van de weg af gezien een klein bedrijf maar achter het woonhuis werken inmiddels dagelijks 40 tot 45 mensen en is het bedrijf een belangrijke partner geworden voor de cacao industrie in Nederland en daarbuiten. Naast de fabriek in Berkhout maakt ook het pand op het industrieterrein Vredemaker Oost in De Goorn deel uit van het bedrijf.

Loos Cacao B.V. is een echt familiebedrijf. Oprichter  Piet Loos is al geruime tijd met pensioen maar volgt het bedrijf natuurlijk belangstellend, de huidige directie wordt gevormd door dochter Margret Veld-Loos, Dennis Veld en Hans Houter. Het bedrijf in haar huidige vorm bestaat nog maar sinds 1993 echter het bedrijf heeft, zij het in een andere vorm, al een lange geschiedenis.

Loos Cacao B.V. Berkhout
Loos Cacao B.V. Berkhout

Eind jaren zestig is Piet Loos gestart met het vervoeren van en handel in hooi, stro en ruwvoeders, en tegels en graniet e.d.. Door de intrede van de superheffing moest het bedrijf zich herpositioneren en is in 1984 uiteindelijk Loos Bobeldijk B.V. ontstaan. De productie van Bentoniet was in die tijd de belangrijkste activiteit. Bentoniet is een product dat vijf keer zijn eigen volume op kan zwellen en voornamelijk in de offshore-industrie wordt gebruikt.

Over de jaren breidde Loos Bobeldijk B.V. langzaam haar activiteiten uit. In de tweede helft van de jaren tachtig is met het schonen en malen van granen, zaden, peulvruchten, kruiden, specerijen en bakkerijgrondstoffen begonnen. Ook werd een begin gemaakt met het reconditioneren van cacao. In 1993 kwam daar het ompakken van cacaopoeders bij.

Om de bedrijfsvoering doorzichtiger te maken is in 1993 het bedrijf opgesplitst en zijn LBD Beheer B.V. met de dochterbedrijven Loos Cacao B.V. en Loos Bobeldijk B.V. opgericht (LBD = Loos Bobeldijk Dochters). Loos Cacao B.V. richtte zich voornamelijk op het malen, mengen, reconditioneren (zeven en ontijzeren) en ompakken van cacaoproducten. Loos Bobeldijk B.V. daarentegen richtte zich voornamelijk op het malen, mengen, ontijzeren en verpakken van granulaten en poedervormige levensmiddelen anders dan cacao. Ook de productie van Bentoniet viel onder dit bedrijfsonderdeel.

Daar de cacaoactiviteiten een dermate grote vlucht namen en om geurcontaminatie te voorkomen is met de verwerking van zaden, peulvruchten, kruiden en specerijen in 2000 gestopt. In 2003 werd afscheid genomen van de productie van Bentoniet, het enige niet voedingsmiddel dat nog werd geproduceerd. Ook dit product paste niet meer bij de cacao en de vrijgekomen ruimte kon goed gebruikt worden om de cacaoactiviteiten verder uit te breiden. Omdat er nauwelijks nog activiteiten binnen Loos Bobeldijk B.V. plaatsvonden is dit onderdeel in Loos Cacao B.V. opgegaan en zal het bedrijf naar buiten toe zich alleen nog maar profileren als Loos Cacao B.V.

Loos Cacao B.V. Opslag
Loos Cacao B.V. Berkhout

Zoals eerder vermeld is het bedrijf gevestigd in en achter de voormalige melkfabriek van Bobeldijk in Berkhout, ongeveer 40 km ten noorden van Amsterdam op een steenworp afstand van de snelweg A7. De markante schoorsteenpijp staat nog fier overeind en is van verre af uitstekend als wegwijzer te gebruiken.

Over de jaren is de voormalige melkfabriek en zijn de loodsen die in de jaren 70 zijn gebouwd geschikt gemaakt voor de verwerking van cacao. In 1997 zijn twee nieuwe geconditioneerde hallen geopend waar de verwerking van cacao onder de hoogste hygiënische omstandigheden kunnen plaatsvinden. In deze hallen is ook het hoofdkantoor gevestigd. In 2008 is nóg extra ruimte bijgebouwd met nieuwe faciliteiten voor de medewerkers, een laboratorium en een deel opslagruimte speciaal voor koeling van de producten.